Počelo je prikupljanje ukupno 8000 trkača za koktel od 4 različite ultra utrke, North Face Ultra-Trail du Mont Blanc, koji je potvrđen kao najteži svjetski događaja te vrste.

Vrijeme u planinama je nestabilno, pa će tako za ovo 9. izdanje, trkači morati proći kroz niz meteoroloških nepogoda. Od intenzivne topline, oluje, pljuskova, jakog vjetra, guste magle, temperature ispod nule, snježne zone, do čistog palvog neba pod kojim će završiti utrku.

Očekivana oluja pogodila je u Petak popodne Chamonix, pa tako start utrke neće biti kao i obično u 18:30 nego u 23:30. Prisilili su organizatore da promjene rutu, sa Švicarske strane, šaljući trkaće dolje do Martignya i onda natrag gore do Forclaza.

Sve su to čimbenici koji stvaraju ovu utrku jedinstvenom i koja će biti zapamćena kao najteža UTMB utrka svih vremena.

Od prošle godine organizatori su uveli da svi trkači moraju nositi rukavice, tople kape i dugu odjeću kako bi se bolje pripremili za pravo planinsko vrijeme.

 

Lights on

U 23:38, 2300 sportaša je upalilo čeone lampe i skinuli su se u mraku pod jakom kišom, kako bi krenuli u avanturu svog života. Da bi osigurali što bolju uslugu, Petzl asistencija je premještena u Les Contamines (umjesto na uobičajeno mjesto, Les Chapieux).

Kako je dolazilo jutro trkači su imali kratki period vedrog neba prije nego što je opet počela padati kiša. Do zore trkači su stigli do Col de la Soeigne-a (na talijanskoj strani), gdje ih je dočekao svježi snijeg, a na putu prema Cournayeuru nebo se od jedno pročistilo i pred njima se stvorio divan pogled na impozantan Mont Blanc, koji je bio prekriven bijelim prekrivačem.

 

Solidarity in the spirit of trail running

Druga noć je padala, a još je na stotine trkaća bilo u utrci. Na usponu prema Col Ferret Grandu (2537m) bio je jak vjetar i temperatura se spustila ispod 0°C. Na tom usponu se mogao osjetiti pravi duh ultra utrke.

Nakon 24 sata, a oko 100km trčanja u otežanim uvjetima, zbog nedostataka sna, bolova u nogama, jedna japanka se srušila i povratila, a španjolka se odmah zaustavila da joj pruži pomoć. Čak joj je i predložila da se zajedno prošeću natrag do punkta Arnuva.

Kasnije, kod prolaza su se i drugi trkači zaustavili kako bi malo predahnuli. A njihovi kolege natjecatelji su ih postavili na noge i gurali ih do prolaza gdje su pričekali medicinsku pomoć. Jedan od trkača je morao stati i sjesti jer je (priznaje) zaspao dok je hodao. On je završio utrku sa još jednim trkače s kojim se dogovorio da će paziti jedan na drugoga.

Nakon što su prošli Col Ferret dočekao ih je dugi spust prema Švicarskoj u la Foulyu, zatim Champexu gdje se nalazio punkt koji je čekao trkače. Tamo ih je dočekalo podzemno nuklearno sklonište u kojem su se mogli istuširati, pojesti topli obrok, obaviti masažu i odmoriti se.

Tu opet Petzl nudi pomoć oko čeonih lampi, rezervnih baterija, zamjena žaruljica i ostalo. Od tada se na stazi vrijeme promijenilo na bolje.

 

The toughest race ever

U nedjelju ujutro je bilo čisto plavo nebo sa toplim zrakama sunca, što daje novi poticaj onima koji su još uvijek ostali u utrci. Ulice Chamonixa su bile prepune navijački raspoloženih gledatelja koji su bodrili svakog trkača koji je došao na cilj. Mnogi trkači su prošli cilj ruku po ruku sa svojim prijateljima ili familijama.

Vrijeme zatvaranje utrke je bilo u 21:00, a sa padanjem noći, Chamonix je ispratio i zadnjeg trkača Dominique Diffine-a.

U utrci je sudjelovalo 2363 trkača a malo manje od pola (1137) ih je uspjelo završiti utrku.

 

UTMB : 

Men :

Women

1. Kilian Jornet Burgada

1. Elisabeth Hawker

2. Iker Karrera Aranburu

2. Néré Martinez Urruzola

3. Sebastien Chaigneau (Petzl Team)

3. Darcy Piceu Africa