Od 25. kolovoza do 02. rujna mnogi vrhunski penjači su sudjelovali u Arco (ITA) Rock Master natjecanju, gdje je nastupila i Amerikanka Alex Puccio koja je odnijela prvo mjesto.

 

Bolder

Bolder natjecanje je natjecanje na principu ispadanja, gdje svaki natjecatelj ima tri pokušaja za svaki problem. Samo tri natjecatelja su riješili zadnji zadani problem.

Juliane Wurm, Melissa Le Neve, i Alex Puccio su bez većeg problema riješili prvi zadani problem, a brzo za njima je došla i  Katharina Saurwein. Olga Iakovleva je jedina penjačica koja je popela drugi smjer. Saurwein i Puccio su bez većih problema prolazili kroz snažne stiskavce i blokade na trećem smjeru. Puccio je jedina penjačica koja je popela finalni smjer, praktički je preletjela kroz dva dinamična detalja i osigurala si prvo mjesto. Le Neve je bila druga, a Saurwein na trećem.

Kod muškaraca je bilo napeto. Finalna trojica Dmitry Sharafutdinov, Klemen Becan i Rustam Gelmanov su se mučili sa finalnim problemom, jer su bli u ne mogućnosti proći dupli dinamični detalj. Nakon malih podešavanja smjera od strane postavljača, Sharafutdinov je bio jedni koji je uspio dohvatiti završni grif i time si je zacemetirao prvo mjesto. Gelmanov je završio kao drugi dok se Bečan morao zadovoljiti treći mjestom.

 

Lead

Angela Eiter je po šesti puta uzela zlatnu medalju u leadu i bila je jedina žena koja je popela oba smjera na OS. Time se našla ispred svoje timske suigračice Christine Schranz i Evgenia Malamid. Sasha DiGiulian je jedina amerikanka koja je završila i koja je osvojila zlatnu medalju u sveukupnom poretku na RockMasteru 2011. Sasha nije uspjela popeti finalni smjer ove godine.

Španjolski penjač Ramón Julian Puigblanque je jedini koji se na OS popeo oba smjera i time uzeo prvo mjesto. Kao i Eiter ovo mu je šesta medalja sa RockMastera. Jakob Schubert je na prvoj lead večeri bez većih problema riješio drugi smjer, što ga je smjestilo na drugo mjesto dok je Jorg Verhoeven završio na trećem.

 

Duel

Na RockMaster večeri se također održavalo natjecanje u duel penjanju, odnosno u brzinskom penjanju gdje se natjecalo top 8 penjača u slimultanom penjanju na identičnim smjerovima, a ocjena je između 5.11d do 5.12. Ove godine su do prvog mjesta dosprintali Dinara Fakhritdinova i Jakob Shubert.

 

Arco Rock Legend nagrada

DiGulian primila je godišnju Salewa Rock nagradu i odlikovanje kao penjaču koji ima najbolji stil, perfomansu i utjecaj na sportsko i bolder penjanje. Nagrada Sportiva natjecanja dodijeljena je najboljem natjecatelju u sezoni, Anni Stöhr. Suci su iz internacionalnog penjačkog časopisa odabrali sportaša sa liste nominiranih. Njemačka penjačka legenda i alpinist Stefan Glowacz također je primio Aquafil nagradu kao penjački ambasador.

 

  Bolder rezultati - muškarci   Bolder rezultati - žene
  1. Dmitrii Sharafutdinov (Rusija)   1. Alex Puccio (Amerika)
  2. Rustam Gelmanov (Rusija)   2. Melissa Le Neve (Francuska)
  3. Klemen Becan (Slovenija)   3. Katharina Saurwein (Austrija)
  4. Jakob Schubert (Austrija)   4. Juliane Wurm (Njemačka)
  5. Lucas Preti (Italija)   5. Olga Iakovleva (Rusija)
  6. Jure Becan (Slovenija)   6. Valery Kremer (Izrael)
                 
                 
  Lead rezultati - muškarci   Lead rezultati - žene
  1. Ramón Julian Puigblanque(Španolska)   1. Angela Eiter (Austrija)
  2. Jakob Schubert (Austrija)   2. Christine Schranz (Austrija)
  3. Jorg Verhoven (Nizozemska)   3. Evgenia Malamid (Rusija)
  4. Mikhail Chernikov (Rusija)   4. Jenny Lavarda (Italija)
  5. Adam Ondra (Češka)   5. Barbara Bacher (Austrija)
  6. Mario Lechner (Austrija)   6. Valery Kremer (Izrael)

 

izvor: Climbing
slike preuzete sa: Facebook