"19. i 20. rujna 2015. održana je dry-tooling radionica ‘’Zagorje Open’’, u organizaciji Komisije za alpinizam HPS-a i Marija Musulina iz SPK-a Direkt. Radionica se održala na novouređenom penjalištu na Ravnoj gori u Zagorju, gdje se organizator svojski potrudio kako bi učinio stijenu što raznolikijom i izazovnijom. Penjalište sadrži 15 smjerova (u pripremi su još njih 10), a ocjene su od D3 do D12-.


Službeno je stiglo dvadesetak prijava, no na kraju je bilo ukupno deset sudionika, i to iz Lepoglave, Zagreba, Siska, Rijeke i Slovenije. Poseban gost je bio mladi Janez Svoljšak, koji je sudionike zadivio ne samo svojim penjačkim umijećem, već i prezentacijom u subotu navečer. Pokazivao je fotografije i videa sa impresivnih uspona u Francuskim i Švicarskim Alpama, kao i sa slapova u SAD-u i Kanadi, dok se publika kao hipnotizirana nije odvajala od ekrana. Koncentraciju je remetio samo pokoji odlazak po još jedno pivo.

Sama radionica je prošla u izuzetno radnoj atmosferi – novopečeni tuleri su se upoznavali s osnovama tehnika i korištenja alata, a oni iskusniji su se okušali u poslasticama koje je Mario Musulin pripremao posljednjih nekoliko mjeseci. Dugački gibovi u u sve strane, zabavni stropovi, sitne rupice za vrhove noža koje je bilo gotovo nemoguće naći, pregršt pothvata, fizički lakši smjerovi, ali na glatkim položenim pločama...sve su to bili samo neki od izazova s kojima su se sudionici susretali.

Kroz razgovor s novim sudionicima saznali smo da dry-tooling radionice i treninge više gledaju kao kvalitetnu pripremu za sigurno penjanje slapova i kombiniranih smjerova, a ne toliko kao konačni cilj ili kao pripremu za natjecanja. Uvijek nam je drago to čuti, iako u sklopu Komisije za alpinizam želimo pojačati natjecateljske aktivnosti i u tom kontekstu uvesti ljude koji će jednog dana osnažiti hrvatsku ledno-penjačku reprezentaciju i općenito dry-tooling scenu u Hrvatskoj.

Ova radionica je označila početak priprema za lednu sezonu, a osim svih planiranih aktivnosti, nastavljamo s redovitim treninzima koji se održavaju u Zagrebu (sljemenski tunel, dvorana Čučerje), ostalim tulalištima u Hrvatskoj (Ravna gora, Učka, Kalnik, Kukača) te u Sloveniji (Znojile i Zagorje ob Savi). Stoga pozivamo sve zainteresirane koji se žele kvalitetno pripremiti za nadolazeću lednu sezonu da se jave na m.petrunic@gmail.com!"

 

izvor i slika: SPK Direkt