Proteklog vikenda su dvojca planinara iz PD „Pusti duh“, Ivan Štefičar i Marjan Lonjak sudjelovali na jednoj od najtežih treking utrka, na legendarnom Velebitskom trekingu – Poskok 3, te su u najzahtjevnijoj kategoriji (kategorija ULTRA 100) zauzeli solidno 25. i 26. mjesto u konkurenciji 65 trkača iz hrvatske i inozemstva, a stazu su prošli za 28 sati i 34 minute (limit je bio 30 sati).

 

Ovogodišnje jubilarno 10. izdanje Dukat Velebitskog trekinga bilo je podijeljeno u  4 težinske kategorije:
- Velebit 100 (100 km, 6000m uspona),
- Ultra (45 km / 3000 m uspona),
- Light (27 km / 1250 m uspona)
- Jogging (10 km / 700 m uspona

 

Ukupno je bilo prijavljeno 340 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Njemačke, Italije, Poljske, Češke i Južne Afrike.

Dukat Velebitski treking 2012: Poskok 3 posvećen je na spomen svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991.-1995. godine. Utrka u svom nazivu nosi ime Poskok 3 u spomen na akcije Poskok 1 i Poskok 2 u kojima su Specijalne jedinice MUP RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku domovinskog rata. Dukat Velebitski treking - Poskok 3 posvećen ovim hrabrim ljudima u spomen.

Start utrke bio je u Karlobagu 23.06.2012. u 14:00 sati od kud se krenulo uzbrdo prema Dabarskoj kosi (1100mNv) i velebitskim bespućima. Trasa utrke prolazi svim većim vrhovima srednjeg i južnog Velebita (Kiza,Veliki sadikovac, Konjevača, Stap, Vaganski vrh, Sveto brdo…), ukupne je dužine od 100km i ukupne visinske razlike od 6000m uspona i isto toliko silaska. Cilj utrke je u što kraćem vremenu (ne dužem od 30 sati) obići sve kontrolne točke. A to znači da moraš dobro poznavati orijentaciju i dobro se snalaziti u prirodi. Trčalo se (hodalo) po markiranim planinarskim stazama, po velikoj vrućini danju(preko 30 stupnjeva), a hladnoći noću (u noći je bilo oko 10 stupnjeva). Veliki faktor u toj utrci bio je dobro isplanirati opskrbu vodom, za što smo se morali sami pobrinuti koristeći prirodne izvore. U slučaju manjka vode prijeti dehidracija i odustajanje, a ako uzmeš previše imaš dodatni „uteg“ u ruksaku koji je ionako sa 3L vode(koliko smo najviše trebali nositi)  već  težio oko 7kg. Mogu reći da smo taj dio planiranja odradili kao pravi profesionalci, a i ostalo (hrana, oprema…) je bilo na zavidnom nivou. Veći dio staze s nama je proveo i Chytil Zvonimir iz Varaždina, koji je prošao velebitski treking i prošle godine, ali je na kraju malo zaostao za nama Lepoglavčanima. Po mojoj procjeni najteža dionica je bila ona noćna, iako s malo uspona, taj dio staze je bio dosta zakrčen raslinjem i porušenim stablima pa je kretanje bilo dosta otežano. Naravno ni uspon na Vaganski vrh i Sveto brdo (na preko 30 stupnjeva i preko 65 km u nogama) ne zaostaju po težini. Ali usprkos  težini i zahtjevnosti staze naša odlična kondicijska priprema, velika sportska srčanost i volja, odlično planiranje i odlična logistika, sve to dovelo nas je na cilj u Starigrad (Paklenicu) 24.06.2012. u 18:34, gdje nas je dočekala i naša logistička ekipa.

 

Ivan Štefičar i Marjan Lonjak ZAHVALA:

„Zahvaljujemo Planinarskom društvu „Pusti duh“  na logističkoj i financijskoj  pomoći, a posebno predsjedniku Damiru Kužiru  i članovima koji su bili prateća ekipa:  Dario Gal, Josip Sever i Dragutin Pavlović.

Naravno tu je još i naša krovna organizacija lepoglavskog sporta „Zajednica športskih udruga grada Lepoglave“ i gradsko poglavarstvo na čelu s našim gradonačelnikom Marjanom Škvarićem. Bez njihove podrške ovaj poduhvat bi sigurno bio teže izvediv.