Hvar - Sv. Nedjelja (crkva i špilja)

Iznad sela Sv. Nedjelja je jedna dobro skrivena pečina, koja je prije više od 1000 godina bila naseljena, a koristili su je otočani kao svetište. Staza koja vodi do pečine je jako utabana, ali je nažalost u zadnje vrijeme više posjećuju zmije, a sve manje penjači. Put do penjališta (pečine) je jako dobro označen i pješice treba 30-45min. Ako je ikako moguće probajte izbjegavati odlazak tamo po najvećem suncu, ali kad se jednom dokopate pečine, tamo ima dovoljno hlada da vas ohladi. Krajolik je tamo prekrasan, a za vrijeme ljepog vedrog dana pogled seže sve do Italije.

Uputite se tamo samo u dva slučaja:
1. ako želite popeti jedan od teških smjerova ili
2. ako žeite penjati tehničke ploče.

Sv. Nedjelja (Špilja) se ne nalazi u kod mjesta Sveta Nedjelja (Hvar), gdje se nalazi i parkiralište do kojeg 30-45 min pješice.

Kako bi došli do većeg sektora sada ima bolji pristup. Uzmete auto kod svetog Nikole na brijegu i raspitajte se kod mjesštana kako najbolje doći do tamo. Kada ste stigli imate svega 10 minuta pješačenja do crkve Gospa od Zdravlja. Stijena je 50m na zapad od iznad crkve, a pristup je također sa Zapadne strane po ne tako strmom terenu.

Najbolja penjačka sezona: cijele godine osim po ljeti kada je prevruče

PenjališteSv. Nedjelja (Špilja) broji 8 smjerova od ocjene 6a do 8c:
Sektor ispod crkve Gospa od Zdravja:
6 smjerova, od ocjene 6a - 7a
Sektor Špilja:
2 smjera ocjene 8c i P

Oprema koja vam je potrebna na ovom penjalištu je: 70 metarsko uže i oko 15 kompleta

  • Mjesto: Sv Nedjelja
  • Najbliže mjesto udaljeno: 30-45 min hoda
  • Parking udaljen: 30-45 min hoda
  • Najbolja godišnje doba: Proljeće