Bobanova greda

"Stina Orljaka u Bobanovoj gredi nudi nam priličan potencijal za sportsko penjanje. Stina na mistima doseže i 120 metara i većinom je položenog karaktera, no ima i čistih vertikala, a i prevjesa. Južno je orijentirana. Nadmorska visina 608m. Spaja se s južnom stinom Markezine grede.

Lokacija je nezaboravna i apsolutno vridna posjeta. Pogled koji seže priko Splita i dalmatinskih otoka nezaboravan je. Ova lipotica od stine uvik je nekako sramežljivo stajala po strani i prkosno i ponosno čekala svoj momenat. Zašto je toliko dugo vrimena tribalo proć da bi penjači svatili šta imaju doma, ne znamo i sada je manje važno, jer Bobanova greda od danas otvara svoje linije svim penjačima.

Karakteristike stine
Smjerovi na Bobanovoj gredi prilično su dugi i atraktivni. Medium ocjenjivanje od strane autora smjerova i kvalitetno osigurane linije nude pregršt  finih on sight mogućnosti i dobar penjački dan. Kvalitetna vapnenačka stina pruža lipo penjanje i dobar moving u položenim pločama koje, prilikom penjanja, podsijećaju na Brela, ali opet imaju svoju posebnost.

Vremeplov
Osim sportskih smjerova, trenutno u stini postoje četiri alpinistička smjera koji ujedno ozačavaju i početak penjačkih aktivnosti. Pa je tako prvi uspon zabilježen  29.03.1974. i to Kaštelanski smjer, penjači Ante Bedalov i Franko Kovač. Iza toga je još bilo par uspona u osamdesetima.

2008. Steve Whittall i Daniel Piccini pokušavaju on gear uspon današnjeg Quasara i ne uspijevaju.

Opremanje spitovima počinje 2009., kada se isti akteri vraćaju i opemaju prvi smjer u stini Quasar, atraktivni trodužinac u centralnoj barijeri.  Ovaj dvojac je ujedno i autorski dvojac svih dosadašnjih smjerova na Bobanovoj gredi.

Pristup penjalištu
Starom cestom od Solina prema Klisu odakle na sporednu kroz Gornju Rupotinu(sporedna cesta za Markezinu gredu), skrenuti  te dalje prema Blacama. Na zavoju iznad svetišta je parking odakle se vidi  markacija planinarske staze koja vodi na vrh grebena Bobanove grede. Stazom do ispod stine cca (10-15min).


Ostalo
Objavljujemo samo centralni sektor B, jer u ostala dva sektora još ima nedovršenih smjerova. Bobanova greda za sada broji dvadesetak smjerova"

Još više o Bobanovoj gredi možete pročitati ovdje

 

izvor: SPK Marulianus

  • Mjesto: Klis
  • Najbliže mjesto udaljeno: cca 3km
  • Parking udaljen: 10-15 min hoda
  • Najbolja godišnje doba: Proljeće