Dugogodišnji alpinist Mark Fichey (New England-USA) primit će „Rober i Miriam Underhill“ nagradu, američkog alpinističkog kluba časti za životno djelo, na svečanoj večeri u Bostonu 3.ožujka 2012. Richey koji se počeo penjati 1973. sa samo 15 godina u Bostonskom Quincy kamenolomu, i dalje je vodi zahtjevne ekspedicije gotovo 40 godina kasnije.

Među Richey-evima prvim usponima bio je Indijski Saser Kangri II East, onda drugi po redu najviši neispenjani vrh, na kojeg se popeo prošlog ljeta sa Steve Swenson-om i Freddie Wilkinson-onom, kao i sjeverna strana Yamandaka u Indiji, sa Mark Wilford-om u 2001. Epski uspon i silazak koji je opisan u članku „Preživjeli (Survivors)“  časopisa Climbing. Richey je također osvojio prvi alpinističkim stilom Latok II u Pakistanu, sa Doug Chabot-om i Steve Swenson-om, te je napravio mnoge nove rute u Peru-ovim Cordillera Blanca.

Kao bivši predsjednik Američkog alpinističkog kluba, Richey vodi malu tvrtku za proizvodnju u Newburyport, Massachusetts, koja proizvodi posebne podove od drveta za banke, restorane, odvjetničke urede i druga poduzeća. On je također suvlasnik teretana MetroRock u Newburyport-u.

Film o ekspediciji na Saser Kangri će premijerno biti prikazan na AAC-ovoj godišnjoj večeri 3. ožujka. Predlažemo da pogledate trailer u prilogu.

 

Izvor: Climbing
za portal pentranje.com članak objavio: Mladen Skeja