betonizacija3

"Uprava nacionalnog parka Paklenica je danas započela betonizaciju površine 5-6 kvadratnih metara koja će služiti za pozicioniranje vanjske klima jedinice za podzemne prostorije u blizini. Kućica visine 2-3m će se niknuti na betoniziranoj plohi, naslanjat će se na samu stijenu, a cilo područje ljuske će se navodno zazidati.

 

Da, radi se o poznatoj ljusci u Paklenici di se nalazi jedan od najpoznatijih smjerova u ovom dijelu Europe - Il Marattoneta, remek djelo legendarnog Manola iz 1987. godine! Lijevo i desno od njega su i dva nikad ispenjana projekta Tadeja i Manola.

Zvuči nevjerovatno da se uprava jednog nacionalnog parka na ovaj način odnosi prema svojoj kulturno-povijesnoj baštini i ovo je slučaj koji zaslužuje da se prijavi svim nadležnim institucijama! Penjačka zajednica je odlučna da se ova devastacija na vrijeme zaustavi i u ovim trenucima vijest se širi munjevitom brzinom. Hrvatski planinarski savez, Hrvatska gorska službe spašavanja, Komisija za sportsko penjanje, Komisija za alpinizam i većina hrvatskih penjačkih klubova je već najavila prosvjedne note, a u akciju će se uključiti i sve domaće te neke relevantne svijetske penjačke stranice (planetmountain.com).

Virujemo da će uprava prominiti odluku i nać kompromis na zajedničko zadovoljstvo. Paklenica je uvik bilo misto koje je živilo za penjače i za kojeg su penjači živili - nemojmo dopustit da se ta simbioza naruši! Čuvajmo našu baštinu!

>>> Zahvaljujemo Levatićima, Mudronji, Čorku, Sunki i svima koji su nam poslali ove fotografije i obavijest!"

 

izvor: Marulianus