Alex ChabotMont Blancles intouchables Black Diamond Equiment Com

Les Intouchables je smjer na Trident du Taculu koji se nalazi odmah do Grand Capucina. Piola je napravio prvi uspon na ovaj smjer 1992. godine.

 

Penjati ovu granitnu stijenu Mont Blanca kroz linije mali pukotina je fantastično, a pogled na planine je spektakularan. (Osobno mislim da je to jedan od najljepših smjerova na Mont Blancu). Kad nas je napokon poslužilo vrijeme, nazvao sam Yvesa da ga pitam dali se želi pridružiti našem projektu.

Sljedeći dan smo se spremili i natovarili: 2x50m užeta, 10 kompleta, veliki set frendova i opremu za bivak koji smo smjestili ispod Grand Capucina.

Kada smo napravili prvi cug, pokušali smo sačuvati što više snage je moguće za zadnji cug ocjene 7b+ (smjer je ocjenjen sa 7b+ nakon što su maknuti spitove). Prateći ovu logičnu liniju velike pukotine prošli smo nekoliko prevjesnih stropova koji su nas definitivno zagrijali za nadolazeće poteškoće.

Bili smo nestrpljivi dok nismo došli do najinteresantnijeg cuga. Nakon zadnjeg strmog 7b cuga došli smo do dvije paralelne pukotine. Težina je očita: željeli smo ovaj strmi cug popeti OS, ali smo znali da se na 3600 metara nadmorske vidine mliječna kiselina brže stvara i pumpa ruke. To je cug sa pukotinom veličine šake, gdje smo morali na brzinu odlučiti sa čim se osiguravati. Ovo je bilo 25 metara alpinističkog raja i zadovoljstvo što smo uspjeli sajtati zadnji cug.

Hvala Yvesu što nam se pridružio na ovoj avanturi.

 

 

izvor (tekst i slika): Black Diamond