20150410 133924

Evo došlo je vrijeme da i ja napišem osvrt na protekli vikend u Istri. Kao što možete zaključiti posjetio sam Istru u kojoj inače i nisam previše penjao ali sam čuo 
samo riječi hvale i iskoristio priliku da u tri dana posjetim tri prekrasna penjališta (Medveju, izvor Mirne - Đozer i Sunset Rock).

S obzirom da sam prvog dana relativno rano došao u Buzet imao sam želju iskoristiti prekrasan dan, jer je prognoza za nedjelju bila loša. Dogovorio sam se sa Pazinjanima Marinom i Leonom (jedan od organizatora Blik-a) da se nađemo na Đozeru. Bez obzira što sam samo jednom prije par godina bio na ovom penjalištu, pamćenje me još uvijek jako dobro služi tako da sam bez većih poteškoća pronašao penjalište.

Malo spavanja, vožnja i malo treniranja u proteklih mjesec dana na bolderu, nisu baš kombinacija za vrlo uspješno penjanje. Kroz zimu se nije baš puno išlo na pravu stijenu pa je i izdržljivost na vrlo niskoj razini. Kad uzmemo sve te stvari u obzir, nije ni bilo toliko loše. Popeo sam smjer vrh čićarije 6a+ koji je oko 20m visine, te probao još jedan 6b+ odmah do njega, kojeg bi u normalnim okolnostima popeo bez večih poteškoća.

Nakon što sam napunio baterije, drugi dan je bio nešto uspješniji od prvog. Lokalci Lina, Filip, Luka i Petra uslišili su moju želju i odveli me na Medveju. Do nedavno to je bio secret spot, gdje su samo lokalci imali privilegiju penjati na toj prekrasnoj stijeni i tu i tamo pokoji stranac. Baš za vrijeme posjeta tom penjalištu, čuli smo poznate zvukove talijanske bušilice koji uređuju ovo prekrasno penjalište. Ovdje ima još jako puno potencijala i još se da napraviti pregršt lijepih linija koji su nerijetko i iznad 20 metara dužine. Postoji nekoliko sektora, a sa svakog puca prelijepi pogled na more.

Tu me više popratila sreća i odlična atmosfera, pa je i penjanje bilo zabavnije i ljepše. Popeo sam dva smjera, mustafa zlatni 6a+ i Molly Bloom 7a. Mustafa zlatni je prekrasan smjera sa malo zeznutim detaljem, ali uglavnom odličnim hvatovima, tako da bi oni sa malo više force, bez problema popeli taj smjer na sight, ja sam ga 
riješio iz druge.

Molly Bloom (7a) je jedan od ljepših smjerova koje sam penjao u svojoj karijeri. Sva hvatišta su konkretna, jedino u detalju morate malo stisnuti tri krimpa, ali ništa pretjerano. Popeo sam ga iz trećeg pokušaja, ali bez obzira koliko mi je za psihu potrebna neka takva ocjena na početku sezone, moram biti pošten prema samom sebi i reći da smjer ne zavređuje tu ocjenu, max 6c+. Što su mi kasnije potvrdili i drugi lokani penjači.

Treći dan je nažalost i zadnji dan na mojem putovanju Istrom, a destinacija je novo otvoreno penjalište Sunset Rock. Penjalište su manje više opremili Zagrebčanci i 
Bregančani, koji su ujedno tamo i ispenjali prve smjerove. Manje više ista ekipa kao i drugog dana vodila me na ovo malo, ali jako lijepo penjalište s kojeg se (istini za volju) ne vidi more, ali ima neku posebnu čar. Kasnije nam se priključio i Filip Loparić kojem je to također bio prvi susret sa ovim penjalištem. Njegov komentar na penjalište je: "Zakaj mi u zagorju ne mremo najti neku takvu stenu." :)

20150411 134713

Zagrijali samo se u kratkim, ali bolderastim (što meni paše) smjerovima, Holly driver, 6a (flash) i I'am on my away, 6b (flash). Nakon što smo zagrijali prstiće odlučili samo sreću iskušati u jako lijepom i kratkom 7a-u nazvanom Jambi. Prvo smo se čudili kako i kamo ide ovaj smjer, jer ga je Loparić želio riješiti na OS, ali nažalost predugo se zadržao na prvom detalju i nije više imao snage da ga potišće do kraja. Nakon što sam vidio kako ga je on prošao, moj zadatak je bio nešto lakši od njegovog, ali nažalost isto kao i on nisam ga uspio riješiti iz prve. Loparić rješava smjer iz drugog pokušaja, a ja nažalost padam sa samog topa. Bilo bi jako lijepo da sam uspio popeti ovaj smjer i ne ostaviti otvorene projekte, ali barem ću imati razloga se još koji put vratiti na ovo također prekrasno penjalište.

Hvala svima što su ovaj trip učinili da mi ostane u jako dobrom sjećanju. Nadam se da ću uskoro ponovo doći.

Rezime:
penjališta: odlična;
smjerovi: odlični;
domačini: još bolji;
sveukupni dojam: odličan :).

članak napisao: Marko Žabčić