Siurana je komad raja na zemlji za penjače koja se nalazi u samom srcu Katalonje u Španjolskoj. Prije nekoliko godina sam ima priliku na kratko ju posjetiti i bio sam totalno očaran mjestom. Tada samo naravno posjetili i ostala penjališta u Šapnjolskoj, kao što je Rodellar i Margalef, ali Siurana ima magičnu atmosferu i bogatu penjačku povijest što je imalo veliki utisak na mene. Ovog puta samo odlučili da ćemo u potpunosti cijeli izlet provesti u Siurani. Moja cura Petra i ja smo se na izlet od dva tjedna priključili grupi penjača iz Zagreba kojeg su činili: Pavao, Nikola, Sven, Ana i Ljubo.

Penjanje u Suirani je više old school: tehnički smjerovi koji su lagano prevjesni sa krimpičima i šalicama. Na tom prekrasnom penjalištu ima preko 60 sektora na kojima ima preko 1000 smjerova, koji vas mogu zaokupiti tijekom cijele godine (ili vam mogu biti cijelovječni projekti, ukoliko niste Ondra). Danas možete često čuti za izraz "Španjoslake ocjene", to je zato jer su ovdje ocjene hard. Nisu kao na Buouxu, ali su i dalje hard. Rijetko će te naći neku laganu ocjenu, ako ju i nađete onda će u sljedećem vodiču biti spuštena.

Tijekom cijelog putovanju imali smo svega dva dana odmora. Što nije baš optimalno za penjačke perfomanse, ali oduševljenje je bilo toliko jako da nismo mogli samo sjediti u kampu. Za vrijeme posjeta popeo sam oko 45 smjerova do ocjene 8a i nekoliko 7c-eva na pogled. Neki od njih su: Antuan Pirulero (8a, 2. go), Skateboy (7c+), Pequeño saltamontes (7c+), Solos a solas (7c, OS), Boys don’t cry (7c, OS), Der palo torete (7c),  Malcarat (7c). U blizini se nalazili još jedno penjalište, Montsant koje smo također posjetili i gdje sam na pogled popeo 50 metarski 7c, Kamaleon.

Prošlo je tri tjedna od kad sam se vratio sa putovanja i tek sam se sad napokon oporavio od post depresijskog rock-tripa. Na povratku doma sa predivnog Katalonjskog sunca uplovili smo direktno u bezgraničnu količinu kiše i magle u Sloveniji. Ponekad mi dođe da ostavim posao i da jednostavno spakiram stvari i provedem nekoliko mjeseci pod stijenom, kao i ljudi koji su tamo došli sa svih strana svijeta, a koje smo imali prilike upoznali. Najme oni mjesecima samo putuju i traže penjališta.

 

izvor: Levatić Climbing