Margo Hayes on Biographie 9a+ Ceuese France UKC

Margo Hayes ponovo iznenađuje usponom na prastari smjer Biographie 9a+ (Céüse, France), kojeg je prvi popeo Chris Sharma 2011 godine. Da se sada već po ne znam koji put ne ponavljamo sa pričom to je u kratko produžetak jednog starog smjera.

Margo je svoj prvi 9a+ smjer popela početkom godine, točnije u veljači 2017 godine, a samo sedam mjeseci kasnije popela je ovaj smjer. Stvar ne bi bila toliko senzacionalna d se radi o muškom penjaču ali kada se radi o penjačici tada je to jako velika stvar jer je Margo tako postala prva penjačica koja je popela 9a+, a sada i potvrdila da zaslužuje tu titulu.

Doznali smo da i najbolja slovenska penjačica Janja Garmbret nije daleko od toga da postane druga penjačica sa 9a+ ocjenom, štoviše malo je faljelo da ovaj smjer popne prije Margo. Držimo fige Janji da ga riješi i upiše se među prve penjačice današnjice koje penju 9a+ ocjene. S obzirom koliko brzo penjačice u ocjenama napreduju realno je za očekivati da bi ubrzo mogli vidjeti prvi ženski 9b uspon.

članak napisao: Marko Žabčić