Igor Corko Osapska posat 8c pajkova streha osp pk vertikal

Najveći događaj i najveća vijest prošlog tjedna je zasigurno ona da je Čorko Igor (Deda) popeo svoj prvi 8c. Ne redi se tu o nekakvom kratkom ali slatkom 8c smjeru već o pravoj pošasti, mega imena Osapska pošast. Najme to je smjeru koji ima preko 130 gibova i 55 metara, na nalazi se u Pajkovo strehi u Ospu.

"Popesti ocjenu 8c impresivno je postignuće, ali mislim da Čorkov uspon predstavlja puno više od same ocjene. Taj uspon ne predstavlja samo ‘jako težak uspon’, već je simbol jedne nepresušne motivacije, upornosti i predanosti, te konstantnog napredka. Svaki sportaš zna koliko teško je konstantno napredovati, a kamoli kada preskočite četrdesetu. Stoga, mislim da će ovaj uspon još dugo biti izvor inspiracije za nas “mladunce”. Čorko, iskrene čestitke, želimo ti još puno teških uspona, nadamo se i težih od 8c!

Čorko je peti Hrvat koji je upisao tu magičnu ocjenu, i time je PK Vertikal postao jedini klub u Hrvata s dva 8c penjača. Dakle, jednostavnom matematikom možemo zaključiti da skoro svaki drugi Hrvat koji je popeo 8c dolazi iz Varaždina :-) S Dedom smo malo porazgovarali o usponu. Nemojte propustiti i foto galeriju na dnu stranice, iza objektiva bio je, naravno, Luka Tambača.

Deda, kaj te privuklo baš k tom smjeru?
Kad sam probal i popel bitku (op. a., 50 metarski 8b u Pajkovoj)  u drugom pokušaju, (4 mj. 2015) shvatil sam da bu tu u Pajkovoj još posla za mene, i za nekaj više od 8b.

Reci nam koju o smjeru i kak su izgledali prvi pokušaji?
Smjer je vrlo atraktivan, stalno si u stropu i oko 6 puta ti lete noge. Nakon prvog 7c dijela, smjer postaje jako interesantan… super gibovi i onda ludi skok. Sve gibove sam napravil iz prve, ali sam znal da je smjer izdržljivec od 55m. Prvi dio je 7c sa bolderom (nije laki i treba ga dobro i odmorno napraviti), nakon toga sljedi dobar odmor  – 40 gibova do tamo. Sljedi ulazak u drugi dio smjera, atraktivan gib u spuštanju na biceps tehniku i na 56. gibu je drugi odmor na desnom koljenu, nakon toga dugi detalj sa dugim i teškim gibovima di preskačeš ukopčavanje, nakon 67 gibova je treći odmor na desnom koljenu di možeš pustit ruke. Sljedi 10 dugih gibova i veliki skok na sloper (78. gib) s kojega se baciš na ‘dobar’ grif, tu sam padal najviše jer su mi noge odletele, a onda i ja. Sljedi četvrti odmor i nakon toga dugi gibovi do rupe u koju se cijeli uvučeš (95 gibova do tamo), to je peti i najbolji odmar (rupa je sva zasrana od golubova, prava romantika). Izlaz iz rupe i detalj, neki 7b+/c, i peglaš do šestog odmora, sige koju zajašeš, i nakon toga 7a do vrha. 135 gibova u 40 minuta.

Kad si počel probavati smjer i kolko ti je otprilike pokušaja trebalo?
Smjer sam probaval od 5/6 mjeseca. U početku jedan ulazak dnevno, a 10/11/12 mj. i do dva ulaska u danu. Nakon prvog ulaska porcija palačinki, spavanje od 20 minuta, pa nakon sat i pol drugi pokušaj. Smjer sam popel u drugom pokušaju u danu, a sveukupno nekih 40 ulazaka.Već sam skoro odustal za ovu godinu probavat, ali kad sam napravil detalj postal sam pit bul. Hvala svima koji su me zihrali u pokušajima, pad od 10 metar je vrlo interesantan i za zihrača kad se ja moram vratiti u smjer.

Znači, ovak od oka, 30ak posjeta pajkovoj iliti 18000km. Prava sitnica :-) Kaj je sljedeće?
Prvo bitno, fešta je u ponedjeljak navečer Yeti bar, 20h. Nakon toga 10 dana odmor, pa Pandora (op. a., Deda tamo ima još jedan 8c projekt).

I za kraj Deda, daj nam kratki rezime svojeg penjačkog kartona?
Trenutno imam oko 150 smjerova 8a i više, od toga 10 smjerova 8a u velikoj stjeni, i 5kom. 8b+ (deklica, bastilja, čikita,  volbracht, mule traverse), i neponovljeni čak noris 8b??

I jedan komad 8c, nemoj zaboravit :-) Impresivna zbirka Deda, svaka čast! A za ocjenu od čaka se bumo još spominali, lako bi moglo biti i 6kom 8b+."

 

izvor i slika: PK-Vertikal