La plante the shiva Spain Angela Either 8aNu

Napokon se i to dogodilo, tijekom vikenda stigla je vijest da je Angela Eiter prva žena koja je popela 9b. Radi se o smjeru La Planta de Shiva (9b) koji se nalazi na Villanueva del rosario penjalištu, na jugu Španjolske, a kojeg je napravio Adam Ondra 2011 godine. Prvi i jedini koji ga je do sada ponovio je Jakob Schubert i tim smjerom postao četvrti penjač svijeta koji ima popetu 9b ocjenu.

Drugo ponavljanje je napravila Angela Either ili kako ju još zovu Angy Eiter i postala prva penjačica koja je popela 9b i šesti penjač sveukupno. Iskreno moj fokus je bio više recimo na Ashimi Shiraishi ili na Janji Garnbret nego na Angeli Eiter, koja je doslovce isplivala iz sjene i to u velikom stilu :). Za one koji ne znaju Angela među prvim ženama koje su popele 9a ocjenu, pa ako stvar sagledamo iz te perspektive onda je neko logično da je ona ta koja je prva popela 9b.

Na svijetu postoji tek nekolicina ljudi koji penju 9b i to su do sada bili samo muškarci: Fred Rouhling, Adam Ondra, Chris Sharma, Magnus Midtbo, Dani Andrada i sada Angela Eiter (prva žena :).

slika skinuta sa: 8a.nu
članak napisao: Marko Žabčić