Ben Spannuth je popeo svoj drugi smjer ocjene 9a (The Golden Ticket), na Red River Gorge penjalištu (Kentucky). Uz smjer na njegovom kartonu piše "Svjetska klasa". Njegov prvi smjer je bilo ponavljanje Sharminog smjera Era Vella u Margalefu (Španjolska) - Rujan 2011. Smjer koji je prije toga popeo je bio Cosi Fan Tutte (8c) također u Španjolskoj. Popeti 9a je svakako impresivno, ali u Novembru je Ben popeo dva smjera težine 8c+, Southern Smoke i 50 Words for Pump na Red River Gorge. Tu priču možete pročitati ovdje.


Kenny Barker je zabušio smjer The Golden Ticket na Red's Chocolate Factory, ali smjer nije penjana od Kolovoza 2009 godine kad ju je Adam Tylor prvi ispenjal. Do tada se smatralo da je The Golden Ticket najteža smjer na penjalištu, dok u studenom Tylor nije popeo Southern Smoke (8c+), ali sa direktnim ulaskom i predložio ocjenu 9a+.


U Europi točnije u Španjolskoj Hannah Midtboe je na red point popela Fabelita (8c), kaj je njezin prvi smjer te ocjene. Sestra poznatog penjača Magnusa Midtboe je prije toga penjala ocjene 8b, a samo dan nakon kaj je popela 8c njezin brat je na Santa Linya popel Fuck the System (9a). Magnusu je to sedma ocjena te težine ili teže, ako se ovi smjerovi broje svaki zasebno: Ali Hulk, Ali Hulk extension, i Ali Hulk SDS.


U Oliani je Sachi Amma popeo smjer Pachamama (9a+), kojeg je napravio Chis Sharma u Maju 2009. "Najbolji smjer u mojem životu." rekao je Amma. "Teži je od Papichulo", smjer odmah do Sharminog, a iste ocjene. Proveo je 14 dana radeći na smjeru i uspoređujući ga sa Papichulo kojeg je popeo iz četvrte. Amma je većinu svog penjačkog staža proveo trenirajući na plastici i natjecanjima u svjetskim kupovima, koje su mu se isplatile: bio je treći u sveukupnom poretku u leadu. Devet puta za redom završio je među prvih četiri i četiri puta bio srebrni.


U Međuvremenu malo više prema središtu Europe u Francuskoj, Sébastien Bouin je napravio drugi uspon autora Gérôme Pouvreau's na Complexe du playboy 9a+ (Lubéron). Bouin je smjer razdjelio na četiri segmenta: 1. osam - devet gibova ocjene 8a; 2. bolderski dio 8c+; 3. nakon dobrog odmora slijede dinamički gibovi i zadnji dio do štanda ocjena 8c/c+. Trebalo mu je 10-15 pokušaja prije nego je na redpoint popeo smjer. To je njegov treći smjer te ocjene: U Kolovozu 2011 je napravio smjer La Ramirole Cave (9a/a+) na Verdon Gorge penjalištu (Francuska).

 

izvor: Climbing
slike skinute sa: 8a, DPM, Magnus Midtboe blog